Waar kun je je verhaal publiceren? Door Django Mathijsen

Fantastels heeft als doel om publiceerbare verhalen in de fantastische genres op te leveren. Met behulp van de uitgebreide, deskundige jurycommentaren kun je als auteur je verhaal naar een hoger plan tillen. Omdat Fantastels zelf geen verhalen publiceert, ben je volledig vrij om je verhaal vervolgens te publiceren waar je maar wilt.
“Ja, maar waar kan ik dan mijn verhaal naartoe sturen?”
Goed nieuws! De publicatiemogelijkheden voor goede, Nederlandstalige, fantastische verhalen zijn tegenwoordig vrij groot; zie onderstaand overzicht.
Fantastels is overigens onafhankelijk van de uitgevers, maar onderhoudt met allen goede contacten. Zo vond de prijsuitreiking van Fantastels 2009 plaats tijdens het BoF Boekenbal van uitgever Alex de Jong (Pure Fantasy) en de prijsuitreiking van Fantastels 2010 tijdens de SF-conventie TerraCon op 26 maart 2011, waar SF Terra zijn veertigjarig jubileum vierde.
Weet jij een nieuw publicatieadres voor SF/F/H-verhalen dat ik hier nog niet heb genoemd? Stuur me dan even een berichtje. En verder: creatief zijn, ook als het gaat om het vinden van publicatieadressen! Stel nou dat je een briljant horrorverhaal hebt geschreven over woelmuizen, bied het dan gewoon eens aan een woelmuizenblad aan. Je weet maar nooit...


Edge.Zero

EDGE.ZERO zal, op basis van inzending door schrijvers, een keuze maken uit de beste Nederlandse en Belgische SF, Fantasy en Horrorverhalen die in het jaar ervoor o.a. hebben meegedaan aan wedstrijden. Als je verhaal wordt geaccepteerd, word je per woord betaald. Op de website vind je alle informatie. Klik hier.

 

Splinters

Splinters is een nieuw project van Quasis Uitgevers. Vanaf januari 2016 geeft Quasis iedere maand een kort verhaal uit in een kleine pocketuitgave. De verhalen vallen binnen de fantastische genres: fantasy, sciencefiction, bovennatuurlijke thriller, magisch realisme en horror. De doelgroep van de serie is volwassen lezers, maar vier uitgaven zijn gereserveerd voor Young Adult-verhalen.

Verhalen tussen de 5.000 en 10.000 woorden, het liefst dicht bij de 7.000. Ze mogen niet eerder gepubliceerd zijn en worden geredigeerd, zowel op inhoud, duidelijkheid en structuur als op spel- en taalfouten. Er verschijnen maar 12 boekjes per jaar dus er zijn weinig plaatsen. Wordt betaald met een voorschot en royalty’s. info@quasis.nl

 

Wonderwaan

Het Nederlands Contactcentrum voor ScienceFiction (NCSF) geeft elk kwartaal het verhalenblad Wonderwaan uit. Redacteurs Jaap Boekestein, Roelof Goudriaan en Marcel Orie zijn op zoek naar verhalen in alle fantastische/speculatieve genres die nieuwe en uitdagende dingen doen met oude clichés en thema’s. Elk nummer van Wonderwaan krijgt een bepaald thema, waarover de verhalen moeten gaan.
Inzendingen naar redactie @ wonderwaan.info
Je krijgt geen honorarium, maar wel een exemplaar van het blad. Je kunt je verhaal sturen naar redactie @ wonderwaan.info als DOC, RTF of ASCII TXT attachment. Geen PDF. (Meer informatie).
 

Stichting Fantastische Vertellingen

De in 1979 opgerichte Stichting Fantastische Vertellingen is een non-profit instelling met als doel het verbeteren van de publicatiemogelijkheden en vaardigheden van oorspronkelijk Nederlandstalige fantastische literatuur en kunst. Redacteur Remco Meisner wil graag voorkomen dat goed materiaal ongepubliceerd blijft. Fantastische Vertellingen is dus altijd geïnteresseerd in goed materiaal met een fantastische grondslag. Maar ze kunnen auteurs niet vergoeden. Hun advies luidt dan ook: "...om eerst langs de 'normale' uitgevers te gaan en zich pas tot ons te richten als het langs dat 'normale' circuit (met een vergoeding, zoals het eigenlijk hoort te gaan) toch niet blijkt te lukken".
De Stichting geeft behalve boeken (Rare Boekjes-reeks), ook tijdschriften uit (Fantastische Vertellingen en Tjonge, het kleinste tijdschrift in kleur van Europa van 35x40mm), muziek (Rare Muziekjes-reeks) en filmdocumentaires (Rare Praatjes-reeks). In de kinderschoenen staat nog de Rare Dingetjes-reeks (verrassende kunstobjecten).

Let op de voorwaarden voor publicatie. Voor publicatie in Ganymedes 14 bijvoorbeeld eist de stichting wel de eerste publicatierechten én een jaar exclusiviteit, maar betaalt daarvoor geen honorarium. Zie de website.
Stuur je verhaal naar: info@fantastische-vertellingen.nl

The Flying Dutch

The Flying Dutch is een in 1984 opgerichte Nederlandse vereniging die tot doel heeft informatie uit te wisselen over de sinds 1966 bestaande televisieserie Star Trek en haar vervolgen. De vereniging geeft vier keer per jaar een tijdschrift uit (met in elk nummer één origineel verhaal).

The Flying Dutch publiceert sciencefiction (bij voorkeur militaire space opera in de geest van Star Trek). Minimum lengte 2.000 woorden, maximaal 4.000 woorden. Je krijgt geen honorarium, maar wel een exemplaar van het blad. Je kunt je verhaal sturen naar joyce@tfd.nl als DOC of RTF attachment.

 

SF Terra

SF Terra is een vereniging die tot doel heeft om de sciencefiction in Nederland te promoten. De vereniging is voortgekomen uit een passie voor Perry Rhodan.
Op 26 maart 2011 vierde SF Terra zijn veertigjarige jubileum met een grote conventie.
De vereniging geeft een tweemaandelijks tijdschrift "SF Terra" uit (met in elk nummer één origineel verhaal) en tevens een jaarlijkse verhalenbundel, de "Terraanse Vertellingen". SF Terra publiceert sciencefiction en fantasy. Maximum lengte 4.000 woorden. Je krijgt geen honorarium, maar wel een exemplaar van het blad.
Je kunt je verhaal sturen naar redactie@sfterra.nl als DOC of RTF attachment.

 

De Nachtvlinders

De Nachtvlinders, redacteur Frank Mulders, is een in 2010 opgericht online horrormagazine over films, games, boeken en evenementen met meer dan 20.000 bezoekers per maand. Naast een wekelijkse korte film, publiceren ze sinds begin april 2011 ook elke zondag een kort horrorverhaal van tussen de 800 en 2.000 woorden. Je krijgt geen honorarium, maar wel een paar regels ruimte voor je schrijf- en drijfveren en een link naar je website.

Inzenden doe je door de tekst van je verhaal te plakken in het formulierkader op http://denachtvlinders.nl/korte-verhalen-gezocht/ . Let wel: gebruik hierbij geen manuscriptopmaak, maar een internetopmaak. Dat wil zeggen:
1 Gebruik geen tabs.
2 Geef een nieuwe alinea aan met een blanco regel (dus twee keer op de [Enter] toets drukken).
3 Geef scènewissels aan door het kardinaalteken (ook wel “hekje” genoemd: “#”) op een regel tussen twee blanco regels (Typ dan dus in: [Enter] [Enter] [#] [Enter] [Enter]).
 
Door je verhaal in te zenden geef je De Nachtvlinders het (niet-exclusieve) recht om je verhaal minimaal twaalf maanden op de website te publiceren. Daarna kan het verhaal worden verwijderd, indien de auteur erom vraagt.

Parelz

edit: Helaas heeft Parels een inzendstop. Het is niet duidelijk of deze eerdaags wordt opgeheven.
Parelz is een begin 2009 gestarte uitgeverij waarbij lezers hun eigen verhalenbundel samenstellen, kiezend uit een groeiende voorraad verhaaltitels op de website. Auteurs krijgen royalty’s voor elke keer dat hun verhaal gekozen wordt. Parelz zoekt verhalen (van minimaal 5.000, maximaal 20.000 woorden) met literaire diepgang en heeft geen genrebeperkingen. Dus zorg voor: maatschappelijke relevantie, een tweede laag of een ander ingrediënt waardoor de lezer aan het denken gezet wordt en het verhaal nogmaals wil lezen.
Je kunt je verhaal sturen naar manuscript@parelz.eu als DOC of RTF attachment. Let op: zet in de begeleidende mail aan redacteurs LeoArie Elsenaar en Carien Touwen een korte biografie, je publicatiegeschiedenis en een korte samenvatting van het verhaal. En stuur nooit meer dan één verhaal tegelijk op. Wacht totdat je een acceptatie/afwijzing hebt gehad, voordat je een nieuw verhaal instuurt.

Vamp en Held

edit: Helaas is insturen naar Vamp&Held tijdelijk niet meer mogelijk, het blad zoekt een andere manier van distributie. Op de website van Vamp&Held vind je meer informatie.
Vamp en Held zijn twee nieuwe elektronische verhalenmagazines. Vamp is voor/over echte vrouwen (vrouwen met een vleugje meer) en Held voor/over echte mannen.

Elk genre is welkom (thrillers, spanning, fantasy, SF, steampunk, horror, erotiek, romantiek, detective, humor, avontuur, chicklit etc en zelfs six-word-storys).

Max. 10.000 woorden (voorkeur: 3.000-6.000). Inzendingen (uitsluitend Nederlandstalig) kunnen als .doc naar vampenheld@gmail.com (Gebruik Tahoma, Arial of Calibri 11-12 en regelafstand 1,5).
Geselecteerde verhalen worden niet geredigeerd. Zorg dus dat je verhaal van professionele kwaliteit is. Ook verhalen die al zijn gepubliceerd zijn welkom (mits je zelf de auteursrechten van je verhaal nog bezit!). Betaling: een halve pagina, aan de auteur te besteden (advertentie, promotie ander werk, website). Een korte bio (met of zonder foto) behoort standaard tot de mogelijkheden.

 

Pure Fantasy

edit: helaas is insturen naar PF niet meer mogelijk, het blad is opgehouden te bestaan. Er zijn echter nog uitgaven te koop bij Alex en lezen is leren. Dus wil je weten wat er zoal in de Nederlands Verbeeldingsliteratuur is geschreven? Koop dan PF.
Uitgever/schrijver Alex de Jong gaf elk kwartaal het verhalenblad Pure Fantasy uit: fantasy, sciencefiction, horror, slipstream en alle subgenres. Verhalen tot maximaal 8.000 woorden (bij hoge uitzondering meer) waren welkom, maar bij voorkeur maximaal 6.000 woorden. Verhalen werden door een leescommissie anoniem beoordeeld. Dus net zoals bij Fantastels moest je je Word-document anoniem maken.